poniedziałek, 11 listopada 2013

11 listopada. Dla nas jest Świętem Niepodległości. Na Sycylii jest to dzień Św. Marcina. Dzień roboczy jak każdy inny, niby nic specjalnego, ale krąży powiedzenie: "San Martino- castagne e vino" (Św. Marcin- kasztany i wino). Dla Sycylijczyków dzień Św. Marcina oznacza przejście z łagodnego sezonu letniego,który przeciąga się czasem nawet do końca listopada, w sezon zimowy. W przeddzień można było wybrać się na jarmark, organizowane były różne występy i atrakcje. Zastanawiałam się długo co sprzedają ludzie stojący na ulicy z piecem, z którego jedyne co widać to unoszący się dym- kasztany!!!

Pieczone kasztany. Smakiem przypominają kukurydzę, popcorn z masłem albo bób.
Biscotti di San Martino- mają zaokrąglony kształt, są twarde, kruche i bardzo aromatyczne. Składniki: mąka, nasiona anyżu, cukier puder, cynamon,sól, masło, smalec.
Wedle tradycji herbatniki najpierw moczy się w winie

Mam nadzieję, że jesteście po posiłku czytając mój blog.
podstawowe składniki: ciasteczka kakaowe Pan di stelle, nutella, śmietana (do ubicia)
do tego: mleko i gorzkie kakao

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz