wtorek, 17 grudnia 2013

jedzenie, czyli temat rzeka...

Pewnego dnia dowiedziałam się, że tradycyjne mesyńskie dania to: serce, wątroba, śledziona, wymiona, jelita krowie. Dalej:
occhio del pesce spada- czyli oko ryby miecz
Spaghetti al nero di seppia
il nero di seppia (ciemny płyn mątwy)
Podobno przepyszne. Ja nie odważę się raczej tego spróbować. Płyn pochodzi z woreczków seppi, które są w jej żołądku lub okolicy żołądka. Wydziela go w obliczu zagrożenia. Łeee!!!

Kilka zdjęć z pewnej kolacji:
po prawej pizzetta z pomidorem, serem i warzywami; po lewej kawałek cartocciata, czyli kolejny typ bułki z dodatkami w środku
arancino- smażone ryżowe kulki w panierce z bułki tartej. Typowy farsz to: ragu, sos pomidorowy, mozzarella lub groszek 
zapiekana mozzarella na ciepło
Calzone (rodzaj pizzy zawijany na kształt pieroga)
A na obiad:
Crispelle di riso- krótko mówiąc ryż w panierce polany miodem






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz